07. september 2024
Facebook
pondelok, 22 júl 2024 11:00

K Dankovi, Harabinovi či Kotlebovi sa nik nepridá. Prečo tento rok zrušili anketu Homofób roka?

Written by 
Rate this item
(0 votes)

22.7.2024 (SITA.sk) - Inštitút ľudských práv tento rok nespustí anticenu Homofób roka. Ako IĽP v spresnil, táto anketa sa mala spustiť ešte dva mesiace dozadu, keď bol Medzinárodný deň proti homofóbii a transfóbii. „Chceli sme napísať, že svojím hlasom môžete vyjadriť, že homofóbia v spoločnosti je neprípustná a LGBT ľudí si vážime. Chceli sme navrhnúť pripnúť si dúhovú stužku na odev," uviedol IĽP s tým, že anketu museli posunúť, pretože tesne pred tým sa uskutočnil atentát na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD).

Obava o bezpečnosť

IĽP však s poľutovaním oznámil, že 12. ročník ankety nemôže spustiť vôbec pre bezpečnosť tých, ktorí pracujú bez nároku na honorár na podpore ľudských práv. Zobraziť fotogalériu k článku:
Dúhový Pride Bratislava 2024 (fotografie) „Nebudeme rozhodnutie ďalej odkladať a tento rok anketu nevyhlásime. Vinu za stav spoločnosti nesú mnohí a mnohé, ale zodpovednosť je primárne na strane vlády, ktorá disponuje štátnym aparátom vrátane bezpečnostných zložiek a medzičasom aj verejnoprávnymi médiami," uzavrel IĽP.

Víťazi ankety Homofób roka

Víťazmi ankety Homofób roka sa v minulosti stali napríklad Štefan Harabin, Marián Kotleba, Anna Záborská, Igor Matovič či Andrej Danko. Víťazom 11. ročníka ankety o anti-cenu Homofób roka bol arcibiskup Ján Orosch. „Slová arcibiskupa Oroscha sa stretli s takým pobúrením, a to aj medzi veriacimi, že sa zaň musel de facto ospravedlniť. Ukazuje to, ako sa za tie roky, čo túto anketu organizujeme, posunul stred verejného diskurzu od tolerancie smerom k akceptácii LGBT ľudí," povedal v roku 2023 riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher. Arcibiskup Orosch sa v obežníku adresovanom kňazom Trnavskej arcidiecézy pýtal ešte minulý rok po streľbe v bare Tepláreň, či návštevníci podniku „sú naozaj všetci nevinní“, ako často tam bola kontrola osôb mladších ako osemnásť rokov a koľkokrát bola v Teplárni protidrogová razia. „Viem si totiž predstaviť, že ani raz sa tam žiadna kontrola nekonala. Lebo by sa to mohlo považovať za homofóbne konanie,“ napísal v obežníku Orosch.

Viac k témam: Anketa, anketa homofób roka, Arcibiskup, Ficova vláda 2023 - 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), LGBT, LGBTQI+, Medzinárodný deň proti homofóbii a transfóbii (IDAHOT), Práva LGBT ľudí, Premiér Slovenskej republiky
Zdroj: SITA.sk - K Dankovi, Harabinovi či Kotlebovi sa nik nepridá. Prečo tento rok zrušili anketu Homofób roka? © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 27 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner